ağu 21
Çok sayıda işlemi hızlı ve ucuz bir şekilde işleyebilen, aynı zamanda güvenli ve merkezsiz bir ağ nasıl oluşturulur? Yeni blockchain'ler bu üçlemeyi çözmeye çalışıyor, ancak sadece birkaçı yeni bir bakış açısı sunuyor. Bunlardan biri, blockchain'lerin blockchain'i olan Polkadot'tur.
Polkadot, eski Ethereum CTO'su ve Solidity programlama dilinin yaratıcısı Gavin Wood tarafından kuruldu. Wood, Ethereum'un karşılaştığı sorunları Polkadot'ta - dünyanın ilk katman-sıfır blockchain'i - çözmeye karar verdi.
Polkadot'un çekirdeğinde - Yönlendirme Zinciri (Relay Chain) yatıyor. Yönlendirme Zinciri, Polkadot'un yerel DOT token'larını stake eden, yeni bloklar üreten ve ağı güvence altına alan Nominated Proof-of-Stake blockchain'dir. Ayrıca, bir veya daha fazla doğrulayıcıyı desteklemek için DOT token'larını stake eden seçmenler de vardır.
Fakat Yönlendirme Zinciri işlevsellik açısından oldukça kısıtlıdır. Görevleri, Nominated Proof-of-Stake konsensusunu çalıştırmak, Polkadot'un merkezsiz yönetim mekanizmasını desteklemek ve parachain'leri doğrulamaktır. Örneğin, Yönlendirme Zinciri akıllı kontratları desteklememektedir. Bu yüzden katman 0 olarak adlandırılır - Polkadot'un sunmayı planladığı her şeyin temelini atmaktır.
Akıllı kontratlar, dapps, varlık oluşturma ve transfer imkanı - Polkadot bunları Yönlendirme Zinciri'ne bağlı paralel zincirler veya parachain'ler aracılığıyla sağlar. Bu katman-1 blockchain'ler, blokları üretir - yeni bir duruma ilerleyen bir dizi durum geçişi - ancak bu blokların doğruluğunu doğrulayacak kendi doğrulayıcıları yoktur.
Parachain'lerin nodlarına collator denir, işlemleri yürütür ve blokların durumlarını Yönlendirme Zinciri doğrulayıcılarına göndermek üzere toplarlar. Doğrulayıcılar, parachain bloklarının geçerliliğini kontrol eder ve sahtekarlık görürlerse bunları reddedebilirler.
Bu şekilde, Yönlendirme Zinciri, parachain'lerden gelen durumları toplar ve bunları 'durumlar durumu' olarak adlandırılan genel sistem durumu yapar. Eğer sharding (parçalama) kavramıyla aşina iseniz, parachain'lerin Polkadot'un shard'ları olduğunu güvenle söyleyebilirsiniz. Bu iş yükü paylaşma yaklaşımına yatay ölçekleme denir ve doğrulayıcıların blockchain'deki tüm işlemleri doğrulamak zorunda olmamasını sağlar.
Çoğu ağ gibi, parachain'lerin kendi token'ları, ekonomileri, toplulukları ve yönetim sistemleri vardır. Her bir parachain otonom olsa da, diğer parachain'lerle iletişim kurabilir ve hepsi birlikte büyük bir ağ oluştururlar.
Parachain'ler birbirine sadece token göndermekle kalmaz, aynı zamanda veri de gönderirler. Bu, bir parachain'in diğerinin bazı fonksiyonlarını kolaylıkla kullanabilmesini ve tam tersini sağlar. Parachain'lerin üstüne ayrıca katman 2'ler de inşa edilebilir.
Polkadot'un parachain'leri ayrıca köprüler olarak da işlev görebilir, ekosistemi Ethereum veya Bitcoin gibi dış blockchain'lerle bağlayabilir. Sistem, köprülerle bağlanan dış ağları parachain olarak kabul eder.
Toplamda, Polkadot en fazla 100 parachain sunar. Bunlar, bir parachain yuvasını en fazla iki yıl kiralamak için hak veren özel bir parachain yuvası açık artırmasına katılarak eklenir. Bir parachain'i kiralamak için, tüm parachain kiralama süresi boyunca belirli bir miktar DOT'u kilitlemek de gereklidir.
Fakat parachain kiralamak, Polkadot ekosistemine katılmanın tek seçeneği değildir, çünkü ayrıca parathread'ler de vardır. Teknik olarak, bunlar parachain'lerle aynıdır, ancak ekonomik model açısından farklıdırlar.
Parathread'ler, her bloğun Yönlendirme Zinciri tarafından doğrulanması için ödeme yaparlar. Yani, ağdaki yüksek yoğunluklu dönemlerde, parathread'ler oldukça pahalı olabilir, düşük aktivite dönemlerinde ise üzerlerindeki ücretler düşüktür. Polkadot ağı, en fazla 10.000 parathread barındırabilir.
İşte Polkadot'un Ethereum'un hala mücadele ettiği ölçeklenebilirlik sorununu nasıl çözdüğü budur. Güvenliklerini daha da sağlamak için, Polkadot daha da sıradışı bir çözüme başvurmuştur - bağımsız bir blockchain olan Kusama.
Kusama ve Polkadot aynı mimariyi paylaşır, ancak Kusama'nın doğrulayıcılar için daha düşük ceza kesimleri, parachain'ler için daha düşük bir giriş engeli ve orada ilk olarak uygulanan son teknolojiye sahiptir, bu da onu protokollerin ve cesur deneylerin test edilmesi için mükemmel bir yer yapar.
Örneğin, birçok Polkadot parachain'i Kusama'da karşılıkları vardır ve Polkadot'ta çalışmak isteyen uygulamalar, uygunluklarını ve güvenliklerini test etmek için bir süre Kusama'da çalışmalıdır.
Ancak unutulmamalıdır ki, Kusama bağımsız bir blockchain'dir ve bir test ağı değildir. Güvencesini sağlamak için yerel KSM token'larını kullanır ve zamanla büyümesi ve kendi gelişim yolunu izlemesi beklenmektedir.
Polkadot'u oluşturan ekip ayrıca, Substrate adlı bir blockchain oluşturma çerçevesi geliştirdi. Başka bir deyişle, Substrate blockchain'ler oluşturmak için bir geliştirme kitidir. En basit ve en gelişmişlerinden biri olarak kabul edilir.
Polkadot ağı kendisi Substrate kullanılarak oluşturulmuştur, ancak parachain'leri Substrate ile oluşturmak hiçbir şekilde bir önkoşul değildir. Ve tam tersi - Substrate ile oluşturulan blockchain'ler, Polkadot veya Kusama'ya bağlanmadan kendi başlarına var olabilirler.
Son Haberler